Lectia 13 – Parametrii pentru a masura succesul SEO
Cum imi urmaresc progresul SEO?
Exista mai multe modalitati de a va urmari progresul SEO, dar una dintre cele mai eficiente metode este utilizarea unui instrument de analiza precum Google Analytics 4 (GA4). Acest serviciu gratuit de la Google va permite sa urmariti o varietate de parametri legati de performanta site-ului vostru web, inclusiv numarul de vizitatori, sursele de trafic, cuvintele cheie pe care le cauta utilizatorii si paginile de pe site-ul vostru care primesc cele mai multe vizualizari. Monitorizand in mod regulat acesti parametri, puteti vedea cum functioneaza site-ul vostru web, puteti identifica zonele de imbunatatire si va puteti ajusta in consecinta strategia SEO.
Masurarea succesului eforturilor tale SEO este importanta pentru a determina daca strategiile tale functioneaza si unde trebuie sa faci ajustari.
Christian @ SEO Star
Iata care sunt cei mai importanti parametri de care trebuie sa tii cont atunci cand iti masori succesul SEO:
- Traficul organic: Traficul organic se refera la numarul de vizitatori care ajung pe site-ul tau prin intermediul unei pagini de rezultate a unui motor de cautare.
- Clasamentul cuvintelor cheie: Clasamentul cuvintelor cheie indica cat de bine se claseaza site-ul tau web pentru anumiti termeni de cautare.
- Backlinks: Numarul si calitatea backlink-urilor catre site-ul tau web pot avea un impact semnificativ asupra SEO-ului tau. Acestea reprezinta un factor important in algoritmii de clasificare a motoarelor de cautare, iar prin urmarirea backlink-urilor tale, poti masura succesul eforturilor tale de optimizare off-page.
- Click-Through Rate (CTR): Aceasta masoara procentul de persoane care dau clic pe link-ul tau dupa ce il vad in rezultatele cautarii.
- Rata de conversie (CR sau CVR): Acesta este procentul de vizitatori care efectueaza o actiune pe site-ul tau, cum ar fi completarea unui formular, efectuarea unei achizitii sau inscrierea la un newsletter. Ajuta la evaluarea eficientei site-ului tau in ceea ce priveste incurajarea implicarii vizitatorilor.
- Rata de respingere: Bounce rate este procentul de vizitatori care parasesc site-ul tau dupa ce au vizualizat doar o singura pagina. Monitorizand rata de respingere, poti identifica potentiale probleme legate de experienta utilizatorilor site-ului tau web si poti face imbunatatiri pentru a mentine vizitatorii implicati.
- Timpul de incarcare a paginii: Un timp de incarcare a paginilor mai rapid poate imbunatati experienta utilizatorului si poate contribui la o mai buna pozitionare in cautari. Instrumente precum PageSpeed Insights de la Google te pot ajuta sa evaluezi si sa imbunatatesti timpul de incarcare al site-ului tau.
- Adaptabilitatea mobila: Avand in vedere utilizarea din ce in ce mai frecventa a dispozitivelor mobile, modul in care site-ul tau se comporta pe mobil poate avea un impact asupra SEO.
- Pagini per sesiune si durata medie a sesiunii: Acesti parametri indica cat de captivant este continutul tau. Daca vizitatorii vizualizeaza mai multe pagini si petrec mai mult timp pe site-ul tau, atunci nu este nevoie de o perioada de timp.Daca vizitatorii vizualizeaza mai multe pagini si petrec mai mult timp pe site-ul tau, aceasta sugereaza ca continutul tau este relevant si valoros.
- Vizibilitate locala: Pentru afacerile care vizeaza piata locala, aparitia in rezultatele cautarilor locale si in Google Maps este un indicator cheie.
- Pagini indexate: Numarul de pagini din site-ul tau pe care motoarele de cautare le-au indexat. Mai multe pagini indexate de calitate, iti pot creste vizibilitatea in rezultatele cautarilor.
- Parametrii de implicare a utilizatorilor: Acest aspect cuprinde o serie de puncte de date, cum ar fi timpul petrecut pe pagina, numarul de vizualizari de pagini pe vizita. Aceste masuratori pot oferi informatii despre cat de captivant si relevant este continutul tau pentru publicul tau.
- Date de cautare interna: Analiza cautarilor pe care utilizatorii le introduc in caseta de cautare a site-ului tau web iti poate oferi informatii valoroase despre ceea ce cauta publicul tau si despre cum poti raspunde mai bine nevoilor acestuia.
- Actiuni sociale si implicarea: Aceasta presupune urmarirea frecventei cu care continutul tau este distribuit pe platformele de socializare si a tipului de implicare pe care il primeste (like-uri, comentarii etc.). Un grad ridicat de implicare sociala poate influenta indirect SEO prin cresterea vizibilitatii si a traficului.
- Mentiunile brandului: Frecventa si contextul in care brandul sau marca ta este mentionata pe internet, chiar si fara linkuri directe, pot influenta rezultatele SEO. Motoarele de cautare pot interpreta mentiunile brandului ca pe un semnal de autoritate si popularitate.
Urmarind acesti parametri si urmarind progresul in timp, poti masura succesul eforturilor tale SEO si poti lua decizii in cunostinta de cauza cu privire la modul prin care sa imbunatatesti vizibilitatea si performanta site-ului tau in rezultatele motoarelor de cautare. Toti acesti parametri SEO contribuie in mod semnificativ la o strategie SEO cuprinzatoare.