Lectia 9 – Marketingul continutului
Unul dintre domeniile cheie pe care va trebui sa le stapanesti este marketingul de continut. Pe scurt, Marketingul de continut presupune crearea de continut valoros si relevant care sa atraga publicul tinta, cu scopul de a creste traficul pe site-ul vostru, de a creste gradul de implicare si in cele din urma, de a genera lead-uri si vanzari.
Vom aprofunda mai departe ce este marketingul de continut, de ce este important pentru SEO si cateva strategii si tactici cheie pe care le puteti folosi pentru a crea o campanie de marketing de continut de succes.
Ce este marketingul de continut?
Marketingul de continut presupune crearea si distribuirea de continut conceput pentru a educa, informa sau distra publicul tinta. Continutul poate lua multe forme diferite, inclusiv postari pe blog, videoclipuri, podcasturi, infografice, postari pe retelele sociale si multe altele. Cheia este sa creati continut valoros si relevant pentru publicul vostru si care sa ajute la construirea increderii si la stabilirea marcii tale ca autoritate in domeniul de activitate.
De ce este Content Marketing-ul important pentru SEO?
Exista mai multe motive pentru care marketingul de continut este important pentru SEO:
- Continutul este fundamentul SEO:
Continutul este principala modalitate prin care motoarele de cautare, cum ar fi Google, inteleg despre ce este vorba pe site-ul vostru. Prin crearea unui continut relevant, de inalta calitate, optimizat pentru cuvintele-cheie si frazele pe care publicul tinta le cauta, puteti imbunatati clasamentul si vizibilitatea site-ului in motoarele de cautare. - Continutul aduce trafic organic:
Un continut de inalta calitate, optimizat pentru motoarele de cautare si distribuit pe retelele de socializare, poate genera un trafic semnificativ catre site-ul vostru web. Acest trafic poate fi foarte bine directionat cu o rata buna de implicare ale vizitatorilor, ceea ce poate duce la cresterea numarului de potentiali clienti, a vanzarilor si a castigurilor. - Continutul creeaza incredere si autoritate:
Prin crearea de continut valoros si relevant, va puteti stabili brandul ca autoritate in industria voastra si puteti creste increderea publicului tinta in afacerea voastra. Acest lucru poate duce la cresterea loialitatii, la vanzari recursive si la recomandari.
Strategii si tactici cheie pentru marketingul de continut:
- Identificarea publicul tinta:
Primul pas in crearea unei campanii de marketing prin continut de succes, este sa va identificati publicul tinta. Cine sunt clientii tai? Care sunt punctele lor de durere? Ce cauta? Intelegand publicul tinta, poti crea continut special adaptat nevoilor si intereselor acestuia. - Creati o strategie de continut:
Dupa ce ati identificat publicul tinta, trebuie sa creati o strategie de continut care sa se alinieze cu obiectivele voastre de afaceri. Aceasta strategie trebuie sa includa tipurile de continut pe care le veti crea, subiectele pe care le veti aborda si modul in care veti promova si distribui continutul. - Creati continut relevant si de o calitate foarte buna:
Cheia succesului in marketingul de continut este crearea unui continut relevant, de inalta calitate, care sa atraga publicul tinta. Continutul trebuie sa fie bine scris, informativ, atractiv si ar trebui sa fie optimizat pentru cuvintele cheie sau frazele pe care publicul tinta le cauta. - Optimizati continutul pentru SEO:
Pentru a maximiza impactul campaniei voastre de marketing, trebuie neaparat sa optimizati continutul pentru motoarele de cautare. Acest lucru include utilizarea de cuvinte si expresii cheie relevante, optimizarea meta tag-urilor, optimizarea imaginilor si asigurarea faptului ca site-ul vostru este mobile-friendly si usor de navigat. - Promovati si distribuiti continutul:
Dupa ce ati creat un continut de inalta calitate, optimizat pentru SEO, trebuie sa il promovati si sa il distribuiti catre publicul tinta. Acest lucru poate include distribuirea continutului pe retelele de socializare, postari guest pe alte site-uri web sau contactarea persoanelor influente din industria voastra (Influencer Marketing). - Urmariti, masurati si analizati rezultatele:
Pentru a va asigura ca campania voastra de marketing ofera rezultatele dorite, trebuie sa masurati si sa analizati rezultatele in mod constant. Acest lucru include urmarirea traficului pe site-ul web, a indicatorilor de implicare (engagement), a ratelor de conversie si efectuarea de ajustari dupa cum este necesar.
Marketingul de continut este o componenta esentiala a oricarei strategii SEO de succes.
Prin crearea unui continut relevant, de inalta calitate, care sa atraga publicul tinta si care sa fie optimizat pentru motoarele de cautare, puteti atrage un trafic semnificativ catre site-ul vostru web, puteti creste increderea si autoritatea in randul publicului vostru si, in cele din urma, puteti genera mai multe lead-uri si vanzari.
Unde sa va distribuiti continutul?
Dupa ce ati creat o postare pe blog, este important sa o distribuiti catre publicul tinta pentru a creste vizibilitatea, implicarea si in cele din urma, pentru a atrage mai mult trafic organic pe site-ul web. Iata cateva modalitati prin care va puteti distribuii continutul:
- Social media:
Partajati postarea de pe blogul vostru pe platformele de socializare precum Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Pinterest si multe altele. Asigurati-va ca elaborati un titlu captivant, includeti o imagine relevanta si adaugati o scurta descriere a postarii de blog. - Buletine informative prin e-mail (Newsletter):
Daca aveti o lista de e-mailuri, trimiteti un buletin informativ abonatilor vostrii cu un link catre noul articol de pe blog. Includeti un scurt rezumat si cateva aspecte importante de pe blog pentru a-i incuraja pe cititori sa dea clic si sa citeasca articolul complet. - Forumuri online:
Alaturati-va comunitatilor si forumurilor online legate de industria vostra si distribuiti postarea de pe blog cu un scurt rezumat al continutului. Asigurati-va ca respectati regulile comunitatii si evitati spamul. - Sindicarea continutului (content syndication):
Luati in considerare posibilitatea de a va distribui continutul pe alte site-uri sau platforme. Acest lucru poate creste vizibilitatea si poate ajunge la noi audiente. Cu toate acestea, asigurati-va ca alegeti site-uri web cu reputatie si relevante pentru sindicalizare. - Influenceri si Guest posting:
Contactati influencerii sau expertii din industrie care ar putea fi interesati sa impartaseasca continutul vostru cu publicul lor. De asemenea, puteti cauta oportunitati de a posta ca invitat (guest) pe alte site-uri web si de a include un link catre articolul vostru de pe blog. - Promovarea platita:
Sa nu uitam de reclamele si anunturile platite. Luati in considerare posibilitatea de a investi in promovarea platita pentru a spori vizibilitatea continutului. Aceasta poate include anunturi platite in retelele sociale, Google Ads sau continut sponsorizat pe alte site-uri web. - Podcasturi si seminarii web:
Luati in considerare posibilitatea de a crea podcasturi sau webinarii bazate pe continutul postarilor de pe Blog. Acest lucru va poate ajuta sa ajungeti la noi audiente si sa interactionati cu urmaritorii vostrii actuali intr-un mod total nou. Stiu ca suna ciudat, dar cum ar fi daca o brutarie ar tine saptamanal un mic Podcast de 10-15 minute despre cum sa faci sau sa coci anumite produse. Chiar crezi ca nu exista un public pentru asa ceva?
In general, cheia successului in Marketing este sa distribuiti continutul vostru acolo unde publicul tinta este cel mai activ si implicat. Asigurati-va ca va monitorizati analizele si urmarirea pentru a determina ce canale genereaza cel mai mult trafic si implicare si ajustati-va strategia de partajare in consecinta.
Iata o lista cu cele mai bune site-uri web unde va puteti partaja continutul pentru a creste traficul pe site-ul vostru si pentru a interactiona cu publicul tinta:
- Profilul de Companie (Google My Business)
- YouTube
- Vimeo
- Mediu
- Quora
- SlideShare
- SoundCloud
- Tumblr
- Yelp
- TripAdvisor
- Eventbrite
- Meetup
- Dribbble
- Behance
- Hacker News
- Product Hunt
- Reddit Product Hunt
- Indie Hackers
- Hacker Noon
- Instructables
- WikiHow
- HubPages
Este important sa acordati prioritate platformelor care sunt relevante pentru industria sau domeniul vostru si pentru publicul tinta si sa nu va „imprastiati” prea mult incercand sa fiti activ pe fiecare platforma. Cateodata „mai putin” inseamna „mai mult”.